Jdi na obsah Jdi na menu
 


1 návštěva FJFI ČVUT

9. 10. 2012

 

1. návštěva jaderky

 

Dne 16.11.2010 jsme navštívili pracoviště lektora (spící kytary).

 

Navštívili jsme:

Hlavní posluchárnu č.103

Mlžnou komoru

Praktika, katedra fyziky

Chaotické Kyvadlo

Hlavní posluchárna č.103

 

Posluchárna je vybavena velmi moderně. Nachází se zde velká dřevěná katedra s displejem pro ovládání rolet a světel. V pozadí katedry se nachází dvě tlačítky ovladatelné tabule. Před katedrou se nacházejí dřevěné lavice v několika řadách. Na stropě se nachází datový projektor, který lze ovládat pomocí počítače umístněného v katedře. Po vstupu do posluchárny se ozve pípání. To znamená, že přednášející musí zadat bezpečnostní kód do 15 sekund, jinak se spustí alarm. Přednášející může ovládat světla, vzduchotechniku, jak jsem již zmínil tabule a rolety. V posluchárně se mimo jiné nachází také videokonference,, což znamená že přednášku lze přenášet do celého světa

 

 

          

Praktikum KF FJFI (katedra fyziky fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské)

 

Nikola Tesla

Nikola Tesla (viz obrázek) (10. července 1856) byl geniální vynálezce srbského původu. Byl průkopníkem na poli fyziky především v té době začínající elektrotechniky. Mimo jiné vynalezl indukční motor a objevil vícefázový střídavý proud, který přispěl k všeobecnému rozšíření elektřiny, pak dále rádio a pracoval s rentgenovými paprsky. Je po něm pojmenována jednotka magnetické indukce tesla.

 

 

 

 

 

 

 

Textové pole:   Teslův transformátor (viz obrázek) je zařízení které jak vidíte může chrlit blesky do několika metrů.Může vyvinout několik 1000 000W(voltů).Spící kytara nám k transformátoru řekla: Teslův transformátor obyčejně tvoří dva kmitavé obvody spojené zesilující induktivní vazbou.Tato vazba s pomocí jiskřiště znásobí vstupní napětí 220W na několik 1000 000W.