Jdi na obsah Jdi na menu
 


Liberecký IQ Park

9. 10. 2012

 

Návštěva IQ Parku

 

V pátek 1.4. jsme se vydali na víkendovou výpravu do IQ Parku science center v Liberci. Jeli jsme autobusem na autobusové nádraží Fugnerova v Liberci. Z tohoto nádraží jsme jeli tramvají na zastávku Riegrova. Ubytovali jsme se v DDM Větrník. Ráno jsme se vydali do IQ Parku. Teď vám vysvětlím princip některých “atrakcí“ v IQ parku.

 

Kinematograf

Na tomto exponátu jste si mohli vyzkoušet, jak se sestavuje film. Uvnitř tzv. 3D kruhu jsou nalepené obrázky panáčka s míčkem třeba nad hlavou, v ruce atd. Když se tento 3D kruh rychle roztočí, tak škvírkami v 3D kruhu uvidíte film, jak si panáček hází s míčkem. To znamená, že když uděláte obrázek

s panáčkem s míčkem v ruce, poté uděláte panáčka s míčkem šikmo nad rukou, potom panáčka s míčkem nad hlavou atd. a poskládáte je dovnitř 3D kruhu a roztočíte ho, tak se vám v 3D kruhu bude promítat film panáčka “žonglujícího” s míčem.

 

Zrcadlové bludiště

je bludiště, ve kterém jsou umístěna zrcadla tak, že když do bludiště vstoupíte, tak vlastně nevíte, kudy jít, protože jste všude vyobrazeni v zrcadle. Ale vy jste přece jenom na jednom místě, takže vlastně ani nevíte, kde jste. Když se vám přeci jen podaří zrcadlovým bludištěm projít, čeká na vás průchod astronomickým tunelem, kterým vede most, který se točí. Ale je to opravdu tak? To zjistíte, až se do IQ Parku vypravíte.

 

Vodní hrátky

V tomto vodním koutku si můžete vyzkoušet princip vodní turbíny, tedy to, že když se naplní kyblík vodou, tak se převáží a vylije vodu do kyblíku pod sebou atd... až se voda nakonec vylije do malého bazénku. Můžete si také třeba stavět vodní hráze atd.

 

Drobnůstky:

V 1. patře si můžete vyzkoušet, jak by vypadala vaše hlava na talíři, ve 2. patře si můžete vyzkoušet sjet po hasičské tyči, nebo si vyzkoušet, jak těžký život mají vozíčkáři. Ve 3. patře se můžete poměřit s nejvyšším člověkem planety, můžete si zahrát zvukové pexeso nebo se můžete vidět, jak předpovídáte počasí, můžete vidět ochranné prvky na bankovkách.

 

 

 

 

Show s Van-der-grafovým generátorem. V IQ Parku jsme také viděli show s Van-der-grafovým generátorem a s kapalným dusíkem.

 

Viděli jsme, zjistili jsme:

Rajče položené do kapalného dusíku na pár minut ztvrdne jako pink-pingový  míček. Když se člověk dotkne van-der-  grafového generátoru tak mu vstávají vlasy na hlavě (viz. Techmania science  center)