Jdi na obsah Jdi na menu
 


Techmania Science Center

9. 10. 2012

 

 TECHMANIA SCIENCE CENTER

Kde ji najdete? VPlzni v areálu ŠKODA HOLDING a.s., Borská ulice.Pojedete z nádraží trolejbusem č.15 na zastávku Škoda pátá brána.  Vstup pátou bránou.

Navštívili jsme techmánii s kroužkem Věda je zábava. Viděli jsme show s Van-dergrafovým  generátorem. Což je kopule, která je nabitá statickou elektřinou a když se jí člověk dotkne tak mu vstávají vlasy na hlavě. (Nikoliv hrůzou ale vlivem statické elektřiny). Van-dergrafův generátor je schopen vyrobit až 200 000 voltů.

Historie:

Společnost ŠKODA HOLDING a. sZápadočeská univerzita v Plzni založily obecně prospěšnou společnost Regionální technické muzeum o. p. s. se záměrem vybudovat v Plzni v areálu průmyslového závodu Škoda moderní interaktivní centrum. Regionální technické muzeum o. p. s. změnilo svůj název dne 1. 9. 2010 na Techmania Science Center o. p. s.

Současnost:

Techmania science center je založeno na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip. Interaktivnost spočívá v tom, že návštěvník svojí činností exponát "rozhýbe", tak aby se prostřednictvím daného děje ukázal vlastní princip. Učení je zde postaveno na vlastním prožitku - zkušenosti.

 

Projekt Techmania si klade za cíl v určitých oborech přiblížit vývoj lidského poznání a v návaznosti na to ukázat, jak se toto poznání uplatňuje v technice

 

Techmania se skládá ze 4 expozic:

TOP SECRET

V sekci TOP SECRET se můžete stát tajným agentem. Plníte různé mise jako např. bomba v ministerském autě. Na základě toho si můžete vyzkoušet svoje detektivní schopnosti

Splněné části mise jste mohli ohlásit u terminálu TOP SECRET(viz.obrázek)

TOP SECRET pojednává o špionech - jak pracují, jaké techniky používají k proniknutí do našeho soukromí. Po celou dobu prohlídky expozice návštěvník pociťuje, že věci nejsou takové, jakými se zdály být. Cítí, že nikdy neví, jestli je někdo sleduje nebo odposlouchává - zajisté poté, co zjistí, že i oni to mohou dělat ostatním.

Pravidelně jsou překvapováni a trochu podváděni. Někdy stojí opodál s otázkou: Co je zde pravda a co lež? Komu a čemu mám věřit? Atmosféra výstavy je plná záhad.

 

Edutorium

V našem Edutoriu najdete více než 60 interaktivních exponátů. Některé jsou veselé, jiné překvapující, jiné překvapující, ale všechny jsou zajímavé. Manipulací s exponáty se pobavíte, ale také odhalíte, jak a proč věci fungují.
Zjistíte, že věda a technika nás obklopují na každém kroku, že fyzika a matematika jsou skryty v obyčejných věcech, se kterými se denně setkáváme.

Viděli jsme,zjistili jsme:

·         Plast, papír, polystyrén, sklo jsou  vlivem statické elektřiny různě aktivní

·         Balonek a pírko padají ve vzduchu různě rychle, jelikož pírko má větší odpor vzduchu, ale ve   

      vakuu padají stejně rychle jelikož tam není vzduch, který způsobuje brždění.

·         Brownův pohyb ukazuje vnitřní pohyb molekul

·         Světlo je složeno z různých barev

·         V mikrovlnce se dá rozsvítit žárovka

 

Škoda

Z desítek konkrétních exponátů by si pozornost zasloužil jistě každý, ale na těchto málo řádcích vyzdvihnu jen některé. Nepřehlédnutelná je sekce věnovaná energetice a v ní např. zachovalý a funkční model parního stroje z roku 1902 nebo svítící model parní lokomotivy s vagonky, který vyjíždí každou půlhodinu. Nejenže zde spatříte lopatky turbín v životní velikosti, ale dostanete se do blízkosti hlavic a patice  palivového souboru jaderného reaktoru Temelín.

 

Má To Háček

Pro malé i velké je připravena hravá expozice MáToHáček se spoustou her, hraček a hlavolamů. Nejmenší si mohou zahrát na rybáře, složit barevného kohouta nebo postavit věž z Jenga kostek. Na chytré hlavičky všech generací čekají čtyři desítky hlavolamů - od jednoduchých až po ty opravdu obtížné. Najdete zde Jablečného červíka, tradičního Ježka v kleci, měkoučký japonský Polštářkolam, čínský hlavolam Tangram a mnoho dalších. Určitě vás potrápí Tajemství trezoru nebo Escherovy zrcadlové obrázky. Šikovné ruce a hodně trpělivosti bude vyžadovat žonglování s talířem, Beruška na stromě či Nejistá ruka.

Kaleidoskopy vás okouzlí, jehličkový reliéf překvapí. V zatemněném prostoru vaši pozornost zaujme Lava lampa a Plazma lampa. MáToHáček vám možná pomůže poodhalit tajemství některých fyzikálních zákonů.

Na techmanii jsme viděli show s mikrovlnou troubou

Do mikrovlné trouby jsme vložili mobilní telefon. Zkoušeli jsme se dovolat na mobil (ten v mikrovlnce) a dovolali jsme se, To znamená, že mikrovlnka netěsnila dobře rádiové vlny. Kdybyste se nedovolali, tak by to znamenalo, že vaše mikrovlnka dobře těsní.